Followers

" BERAMAL KERANA ALLAH "

Nj Photography

Remaja & Perjuangan (Siri 1)

Sunday, April 4, 2010
“Wahai orang-orang yang beriman, mahukah kamu aku tunjukkan kepad kamu suatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab yang pedih, iaitu kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan kamu berjihad di jalan Allah dengan harta dan tubuh badan kamu. Itulah yang sebaik-baiknya-baiknya bagi kamu, jika kamu mengetahui.”
(Surah As-Saff:10-11)

Berjihad ertinya berjuang dengan cara yang bersungguh-sungguh demi untuk mempertahankan, menyebarkan, melaksanakan serta mengamalkan ajaran yang dibawa oleh junjungan besar Rasulullah SAW. Jihad seperti ini merupakan satu janji yang telah dimaterai antara orang mukmin dan mukminat dengan Allah SWT sepertimana yang telah diterangkan dalam ayat di atas.

Jihad itu pula dituntut dalam bentuk harta, tubuh badan dan lisan. Jihad dengan lisan pula kadang-kadang dilakukan dalam bidang pelajaran dan pendidikan kadangkala dilakukan dalam bidang dakwah, adakalanya dalam bidang politik, manakala jihad dengan tubuh badan itu dilakukan di medan perang.

Berikutnya, kita akan berbicara serba sedikit tentang jihad dan lapangannya di samping menerangkan serba sedikit tentang penglibatan muslimat dalam bidang ini pada zaman nabi-nabi khususnya di zaman Rasulullah SAW.

(Sumber : Tajuk-tajuk Asasi Untuk Remaja Soleh)

1 comments:

Siapakah Aku? April 4, 2010 at 2:33 PM  

Assalamu`alaikum...
syukran ya akhi..sangat berguna.
tapi kalau boleh sila lampirkan juga bagaimana cara yang betul bagi muslimat yang ingin berjuang...

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Saluran Alternatif Anda

Utusan Online Berita Harian Online Harian Metro Online Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Menarik TV3 Yahoo News CNN News Aljazeera English Republika Online Harakah Sinar Harian Sinar Harian Themalaysianinsider Tranungkite Sabahkini Sabahdaily

Blog Pimpinan PAS Pusat

Blog Dewan Pemuda PAS Pusat

Blog Ilmiah

Blog Remaja & Pelajar

Mahasiswa Geng Kita

  © Blogger template Nahnu Jundullah by nahnujundullahtemplate.com 2009

Back to TOP