Followers

" BERAMAL KERANA ALLAH "

Nj Photography

Jambori Amal Pantai Barat Kampung Indarason Laut, Kudat.

Saturday, March 20, 2010

Assalamualakikum dan salam sejahtera kepada semua pengunjung dalam blog ini, pertama sekali saya ingin memohon maaf kerana keterlambatan dalam meng up to date kan blog ini diatas kekangan masa yang dihadapi sepanjang minggu ini. Posting kali ini ingin saya bawakan kepada pengunjung semua berkenaan dengan lawatan saya dan sahabat pemuda yang lain ke daerah Kudat di atas nama Jabatan Amal Negeri Sabah cawangan Kota Kinabalu. Yang mana kami seramai 130 orang anak muda tempatan di sekitar kawasan area pantai barat, keningau, kudat, kota marudu, kota belut, serta kota kinabalu telah mengadakan Jambori Amal peringkat pantai barat di sebuah kampung yang diberi nma Kg Indarason Laut.


Sesuai dengan objektif Jabatan Amal iaitu ‘Misi Penyelamat Dan Kasih Sayang’, kami turun bukan sahaja untuk mengadakan program berbentuk rohani tetapi juga telah mengadakan lawatan kebajikan kepada seluruh penduduk kampung berkenaan. Program yang kami adakan selama 3 hari 2 malam tersebut telah diatur dengan pelbagai aktiviti menarik untuk peserta jambori antaranya permainan merentasi halangan, pertandingan membuat khemah, pertandingan membuat gadget, pertandingan membuat pintu gerbang dan sebagainya. Bukan itu sahaja kami juga telah mengatur beberapa acara untuk penduduk kampung seperti pertandingan bola sepak, tarik tali, dan malam kesenian Islam. Tidak lupa juga program anak angkat dan pemberian keperluan asas seperti beras kepada penduduk-penduduk yang miskin dan kurang berkemampuan.
Bersiap sedia menyediakan tapak merentas halangan
Aktiviti Merentas Halangan
 
 
Peserta bertungkus lumus memasang khemah & gadget
 
Taklimat kem Ibadah kepada penduduk kampung
 
Pertandingan Tarik Tali Dengan Penduduk Kampung
 
Membersihkan perkarangan kuburan

 
Adik-adik kampung Indarason laut
Jabatan Amal jugak turut membantu dalam membaiki segala kemudahan yang ada di kg berkenaan seperti membersihkan dan membaiki masjid di kg berkenaan. Bukan itu sahaja, unit amal jugak turut memberikan kemudahan berbentuk pemeriksaan kesihatan dan aktiviti memasak kepada penduduk kampung berkenaan. Jabatan Amal jugak telah mendekati golongan remaja dengan membuat seminar tentang pengenalan Jabatan Amal dan bukan itu sahaja. Jabatan Amal cawangan pantai barat turut menubuhkan ‘Bridget Amal’ yang mana objektif penubuhan ini adalah untuk melahirkan pelapis-pelapis sebelum menjadi ahli Jabatan Amal. Mereka ini terdiri daripada kalangan remaja yang berumur di antara 13-17 tahun yang sebilangan besar adalah di kalangan pelajar-pelajar sekolah menengah.
 
Sebahagian pimpinan Jabatan Amal Negeri
 
Perbarisan Jabatan Amal
 
Taklimat tentang Jabatan Amal oleh En. Saifuddin
 
Perasmian Bridget Amal

 
Rakan-rakan jambori

1 comments:

QZ / KZT March 20, 2010 at 9:44 PM  

dalam kenangan..rindu adik2 kat sini...huhu

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Saluran Alternatif Anda

Utusan Online Berita Harian Online Harian Metro Online Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Menarik TV3 Yahoo News CNN News Aljazeera English Republika Online Harakah Sinar Harian Sinar Harian Themalaysianinsider Tranungkite Sabahkini Sabahdaily

Blog Pimpinan PAS Pusat

Blog Dewan Pemuda PAS Pusat

Blog Ilmiah

Blog Remaja & Pelajar

Mahasiswa Geng Kita

  © Blogger template Nahnu Jundullah by nahnujundullahtemplate.com 2009

Back to TOP