Followers

" BERAMAL KERANA ALLAH "

Nj Photography

Revolusi Mesir... Malaysia bilakah lagi???

Tuesday, March 22, 2011


Terpegun melihat video clip sebegini rupa... Melihat sejarah kebangkitan Islam di Mesir... Setelah hampir sebulan melakukan demo untuk menjatuhkan rejim Mubarok. Pemimpin yang hanya mengejar kekayaan semata-mata dan sanggup menyingkirkan orang lain dalam menggunakan teknik kotor di dalam pilihan raya. Menutup sempadan gaza demi menjaga hubungan antarabangsa dengan Israil dan sekutunya. Akhirnya rakyat menolak Mubarok mentah-menta. Allah telah buka hati rakyat mesir setelah hampir 20 tahun menderita kerana kezaliman, penindasan yang dilakukan oleh pemimpin mereka.

Persoalan yang ingin penulis kemukakan, adakah kebangkitan Islam di Malaysia akan berlaku sebegini rupa???

Pemimpin masih rasuah . Pilihan raya tabur duit berjuta-juta. Rakyat pula hidup miskin menderita. Janji sana janji sini semua tidak boleh guna. YB ketawa kerana rakyat diperguna. Di mesir seorang rakyat bunuh diri, tapi mamapu membangkitkan seluruh rakyat mereka. Di Malaysia, purata nilai rakyat 5 orang rakyat membunuh diri setiap hari tetapi yang rakyat yang hidup masih terpinga-pinga. tak tau nak buat apa. Yang kerja dengan kerajaan takut dengan undang-undang kezaliman. Takut dibuang kerja dan takut dipenjara.

Minyak petrol naik, mereka redha, minyak masak naik, mereka redha lagi, bawang naik, mereka masih redha, tepung naik, mereka pun redha jugak. Bila ditanya kenapa macam ni, mereka jawab "Kerajaan sudah banyak bantu kita, bagi subsidi, buatkan jalan, berikan rumah, bagi duit. Kalau kita lawan nanti mereka tidak akan berikan bantuan lagi. Biarkanlah mereka terus memerintah." Bila melihat rakyat berfikiran sebegini rupa mungkin agak sukar sekali untuk melihatr revolusi Islam di Malaysia akan berlaku seperti negara-negara timur tengah yang lainnya. Namun tidak mustahil untuk perkara sebegini rupa akan berlaku, namun entah bilakah masa dan ketika ia akan berlaku???

Walaubagaimanapun, harus diingat bahawa hidayah itu milik Allah. Hanya Allah sahaja yang mampu mebolak-balikkan hati manusia sama ada menuju ketakwaan mahupun menuju kekufuran. Mudah-mudahan Allah tetapkan hati manusia di Malaysia ini untuk sedar akan apa yang berlaku di Malaysia ini. Marilah sama-sama kita menuju kepada kebangkitan Islam.


تحيا مصر long Live Egypt - 11-02-2011 from karim shaaban on Vimeo.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Saluran Alternatif Anda

Utusan Online Berita Harian Online Harian Metro Online Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Menarik TV3 Yahoo News CNN News Aljazeera English Republika Online Harakah Sinar Harian Sinar Harian Themalaysianinsider Tranungkite Sabahkini Sabahdaily

Blog Pimpinan PAS Pusat

Blog Dewan Pemuda PAS Pusat

Blog Ilmiah

Blog Remaja & Pelajar

Mahasiswa Geng Kita

  © Blogger template Nahnu Jundullah by nahnujundullahtemplate.com 2009

Back to TOP